Certyfikacja żywności
Przyczyny certyfikacji produkcji, handlu żywnością
Głównym celem certyfikacji jest wypracowanie wiarygodnego i uznanego systemu certyfikowania jakości żywności w oparciu o wykorzystanie produktów rolnych. Ponadto, celem certyfikacji jakości żywności jest zagwarantowanie ich najwyższej jakości na rynku krajowym i zagranicznym co pozwoli na zwiększenie eksportu w oparciu o atrybut jakości, a nie tylko konkurencyjnej jeszcze dziś ceny.
Kolejnym celem systemu certyfikacji jest uwiarygodnienie polskiej żywności na rynkach unijnych i poza unijnych oraz stałe i wytrwałe eliminowanie barier eksportowych wynikających z braku gwarancji potwierdzenia wysokiej jakości eksportowanej żywności
W systemie certyfikacji niezmiernie ważne jest objęcie jak najszerszego asortymentu surowców podstawowych, gdzie wystąpi pełna identyfikacja pochodzenia od powstania surowca w gospodarstwie rolnym przeznaczonego do dalszego przetwarzania, aż do końcowego produktu wytworzonego w warunkach przemysłowych. Należy podkreślić, że wchodzenie w system gwarantowanego pochodzenia surowców rolno-spożywczych oraz transparentność ich przetwarzania z pełną identyfikowalnością na każdym etapie przetwarzania powinien być dobrowolny . Bezpieczeństwo żwyności jest kontrolowane przez:
- System Wczesnego Wykrywania dla Żywności i Paszy RASFF (Rapid Alarm System for Food and Feed),
- Urząd Bezpieczeństwa Żywności – niezależna naukowa jednostka referencyjna w ocenie ryzyka,
- Sieć laboratoriów kontroli jakości na szczeblu regionalnym i międzyregionalnym do stałego monitorowania bezpieczeństwa żywności,
- Sieć krajowych laboratoriów kontroli jakości i referencyjnych,
- Urzędowe Inspekcje (sanitarna, weterynaryjna, handlowa, jakości artykułów rolno-spożywczych).
Dlaczego certyfikat bezpieczeństwa żywności ?
Zapewnimy potrzebne dokumenty i przeprowadzimy Państwa przez proces certyfikacji.
Certyfikacja bezpieczeństwa żywności (BRC | IFS | HACCP | GlobalGAP | QS)
Do udziału w certyfikacji mogą przystąpić producenci żywności, którzy mają wdrożone systemy bezpieczeństwa żywności i podlegają nadzorowi inspekcjom kontrolnym tj. weterynaryjnej, sanitarnej oraz (w przyszłości po przyjęciu i wdrożeniu systemu gwarantowanego pochodzenia) będą odbiorcami surowców wyprodukowanych w oparciu o system gwarantowanego pochodzenia surowców rolno-spożywczych.
Rodzaj produkcji, która może wnioskować o certyfikację:
- produkty mięsne i wędliniarskie,
- produkty mleczne i mleko pochodne,
- produkty zbożowe i wynikające z przetwórstwa zbóż,
- warzywa i owoce (w tym soki owocowe i warzywne),
- wyroby cukiernicz i piekarniczee,
- miód,
- producenci dodatków do żywnosci,
- naturalne wody mineralne, źródłowe i lecznicze,
- napoje alkoholowe (piwo) i wódka,
- ryby i produkty rybne.